panda

This is a renovation project of a family-type room of an apartment that was built 18 years ago. Its plan (with a living room, dining room, kitchen and 3 person rooms)reflectsthe average family structure in Japan at that time. This layout has since become out-of-date and has been largely replaced by the studio-type apartment with more spatial openness, reflecting changes in the make-up of the average family. We strove to reflect this social change in the project. The unchangeable part of the structure of the building appears around the windows, like black patches around a panda’s eyes, by overlaying a contemporary and open layout onto the existing structure of the building.

 Download press data

Title: panda
Architect:  Jo Nagasaka/Schemata Architectsz
Project team: Toshiharu Oono
Address: Mitaka,Tokyo
Usage: Condominium
Floor area: 75.3m²
Completion: 02/2005
Photo: Daici Ano